Skorstenen der stod i vejen og endte med at blive del af en ny vej

Selektiv nedrivning og sprængning har været vores speciale i mere end 30 år, og alligevel er nogle sprængninger mere nervepirrende end andre. I oktober 2021 sprængte J. Jensen den 152 meter høje skorsten fra 1973 ude på ARC, ved siden af CopenHill, for at skabe plads til anlæggelse af den nye vej til Lynetteholmen.

2305 ton tæt beton, 60kg sprængstof og 3mdr. forberedelse 

Vi stod med en 152m betonskorsten og en afstand på 95m til CopenHill, hvilket krævede at vi skulle sprænge på en måde, som aldrig før er udført i Danmark. Som vores sprængningsekspert Erik Chris Thyrring/ Chris siger; ”Man gransker skorstenen rigtig rigtig grundigt, hvordan den er konstrueret, og så bliver man skide nervøs. Og så skynder man sig at skrive til Dr. Meltzer!”.

 

Planlægning. 

Skorstenens placering tæt på CopenHill gjorde at vi skulle bruge Zig-Zag metoden, og vi måtte derfor hente hjælp fra Tyskland. I Danmark har vi, modsat feks. Tyskland og Holland, som regel plads nok omkring en skorsten til at den kan væltes i en lige linje. I Tyskland har man brugt Zig-Zag metoden i årevis, og vi fik derfor hjælp af den verdenskendte tyske ingeniør, Dr. Meltzer, som Chris kender fra European Explosion Ingeneering Federation – stedet hvor sprængningseksperter mødes. Chris brugte 3 måneder på at planlægge selve sprængningen i samarbejde med Dr. Meltzer, og 14 dage på at rydde området bagefter.

Metode En sprængning i Zig-Zag formation betyder at skorstenen falder oven i sig selv. Toppen vælter i én retning og bunden i en anden retning, som gør at skorstenen styrter ned på et mindre areal – og vi kunne dermed undgå risikoen for at ramme CopenHill! På selve dagen for sprængningen, havde vi et team på 12 mand til at sørge for at alt klappede, og vores egen Jens Jensen fik æren af at trykke på knappen. Se filmen på https://vimeo.com/808252074

Genanvendelse Skorstenen blev bygget af en meget tæt beton, som er velegnet til genanvendelse, og dermed stod vi bagefter med rigtig meget god beton. De store stykker bliver knust og bruges i ny beton, som allerede nu bl.a. bliver brugt til anlæggelse af netop den nye vej til Lynetteholmen. De små og mindre stykker anvendes til feks. vejunderlag, når nye veje anlægges eller repareres. 

Websitet anvender cookies for at sikre at du får den bedste brugeroplevelse